Vehmassalmelt Kaitasil

 Taivassalo-Seura ry käynnisti hankkeen, jonka tavoitteena on siirtää kotiseutuarkistossa olevaa kuvamateriaalia digitaaliseen muotoon. Hankerahoitus mahdollisti mm. digitointiin tarvittavien laitteiden hankinnan ja suunnitelman mukaisen henkilöstön palkkaamisen. Tavoitteena on paikallistuntemuksen lisääminen, sekä historiallisen tiedon saatavuuden parantaminen kuntalaisille, että muillekin Taivassalon maineikkaasta historiasta kiinnostuneille. Digitoidussa muodossa tietoa voidaan hyödyntää monipuolisesti mm. kouluissa, yliopistoissa, sukututkimuksessa ja matkailussa.

Taivassalo-Seura liittyi elokuussa 2018 valtakunnalliseen topoteekki -verkkoarkistoon, johon on siirretty osa hankkeen aikana digitoitua materiaalia.

Sinullakin voi olla vanhoja valokuvia, joita olisit valmis antamaan digitoitavaksi. Kuvamateriaali jää digitoinnin jälkeen edelleen sinulle ja tässä yhteydessä käydään läpi myös tekijänoikeuksiin liittyvät asiat. Yksityishenkilöiltä toivotaan erityisesti saaristomaiseman muutosta ja saaristolaisten työhön ja toimeentuloon liittyvää kuvamateriaalia.

Vuoden 2019 aikana toteutettiin yhtenäiskoulun yläluokan kanssa projekti, jonka aiheena oli Kotiseudun muuttuva maisema. Tuloksista rakennettiin näyttely Viiasten kartanomuseoon täydennettynä Frans Arolan lasinegatiiville kuvaamille kuvilla.

Lisäksi oli kuvien katselutilaisuuksia eri yhdistyksien kanssa. Tilaisuuksissa pyrittiin ajoittamaan esitettyjen kuvien kuvausajankohta ja -paikka, sekä lisäksi tunnistamaan kuvassa olevat tuntemattomat henkilöt.

Taivassalo-Seura ry on perustettu 1960 ja sen tarkoituksena on kotiseudun kaikinpuolinen kehittäminen paikallisten erityspiirteiden pohjalta, ihmisten viihtyvyyden ja kotiseututietouden lisääminen sekä kotiseudun kulttuurin vaaliminen ja edistäminen.

Seura ylläpitää vuonna 1970 perustettua Viiasten kartanomuseota, jonka juuret ulottuvat aina 1300-luvulle asti, Ketarsalmella sijaitsevaa korsumuseota, 1800-luvun alkupuolelta olevaa Marjuksen rannan suolamakasiinia ja kunnan kotiseutuarkistoa.

Järjestämme vuosittain erilaisia tapahtumia mm. kotiseutu- ja museopäiviä, laulutapahtumia, taide- ja teemanäyttelyitä.

Jos olet kiinnostunut seuran toiminnasta, ota yhteyttä tai liity Taivassalo-Seura ry:n jäseneksi.

Marraskuussa julkaistun Vuaskalenter 2020:n tarkoituksena on osaltaan kertoa kuvin ja sanoin taivassalolaista historiaa.