Viiasten kartano

Viiasten kartano päätySaksalaissyntyinen aatelismies Anders Garp sai Wiialan kylän maat haltuunsa 1370-luvulla. Näin sai alkunsa Viiasten kartano, joka oli Garp-Karpelainen-Carpelan.suvulla vuoteen 1796. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1779-1784 kartanon silloisen omistajan Gustaf Malmin ja hänen Carpelan-sukuisen vaimonsa aikana. Wittfooth-suvulle tila siirtyi vuoden 1796 jälkeen. Wittfooth-suvun hallussa tila oli vuoteen 1960, jolloin jo purkutuomion saanut tila saatiin rahoitusjärjestelyjen jälkeen ostettua Taivassalo-Seuralle. Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1970 museotoiminta pääsi alkamaan.

Viiasten kartano sisä2.pngViiasten kartano sisä.pngAlakerran 8 huonetta kalustuksineen ja esineistöineen muodostavat kokonaisuuden, joka pyrkii kuvaamaan vanhaa kartanokulttuuria jossa myös asuttu 1960-luvulle asti.

 

 

Taivassalon historiassa merenkulku ja kalastus on esittänyt tärkeää osaa. Kalastusta harjoittivat lähes kaikki talolliset siinä määrin, että peltojen hoito laiminlyötiin tai jätettiin naisväen huoleksi. Yläkerran merenkulkuhuoneessa voi tarkemmin tutustua mm. merikapteeni F.S. Gustafssonin lahjoittamaan jäämistöön. Kalastusvälineitä on esillä aina verkonkudonnasta aina suolattujen kalojen säilytysastioihin, nelikoihin. Puuastioiden valmistus on aina liittynyt Vakka-Suomeen, kuten nimikin kertoo. Astioita ei tehty vain omiksi tarpeiksi, vaan niitä on viety ulkomaillekin, varsinkin Ruotsiin. Erilaisiin puuastioihin voi tutustua esillä olevan pysyväisnäyttelyn avulla. Yläkerrasta löytyy runsaasti muihinkin ammatteihin liittyvää esineistöä ja kouluihin liittyvää tietoutta kiertokouluajoista alkaen.